People of Belarte - Fanny Schultz

People of belarte - Möt keramikern Fanny Schultz 


Vad har du gjort på senaste?

Vi genomgår just nu en stor flytt från Stockholm till vårt hus på landet i Sörmland, så på senas- te har jag mest pysslat med planering kring det. I mitt arbetsliv jobbar jag på en ny kollektion som kommer att släppas nu i försommar, där jag fokuserat mer på färg och detaljer och även mer bruksgods än vad jag tidigare gjort.

När och hur fick du upp intresset för lera och keramik?

Jag gick en konstskola för längesen där jag lärde mig alla grunder inom keramik där såddes nog ett frö. Det var så spännande att materialet förvandlades från den blöta leran till ett objekt som skilde sig så mycket från den ursprungliga formen. Processen är spännande och skapade en nyfikenhet som blev svår att stilla. Men det var först några år senare då jag började skulptera och bygga i lera som jag hittade passionen, det var en teknik som passade mig. Då visste jag att det här är en skapande form som jag kommer ha med mig resten av livet. Passionen att skapa i lera etablerade sig i mig sommaren 2018 när jag var gravid med min första dotter. Uttråkad och överhettad köpte jag med mig en stor klump stengodslera och åkte ut till vårt sommartorp. Det var så det började. 

Visa kollektionen


Vad tycker du om tapeterna, den nya kollektionen och vårt samarbete?

Jag tycker att det är en väldigt spännande kombination. Först hade jag svårt att föreställa mig hur det skulle bli i början av processen och var lite orolig att det skulle kännas onaturligt. Jag är alltid ute efter en slags självklarhet när jag skapar, men jag måste säga att när jag fick se provtrycken kände jag tvärtom – att det var två medier som fungerade väldigt bra tillsam- mans. Det är sällan jag känner så kring någonting jag själv varit med och skapat, så det känns så otroligt kul att ha fått möjligheten att ta fram ett tapetmönster. Jag tycker att de känns lyxiga och lekfulla där de kommer att passa in i ett hem med naturliga material som sten, massiva träobjekt och mjuka naturliga tyger. 


Vart hittar du din inspiration?

Det är en svår fråga men även den man får ofta i mitt yrke. Kort svar är att jag inte vet. Men jag tror att för mig kommer inspirationen när jag jobbar, vågar misslyckas och att jag hela tiden försöker utveckla mina idéer. Jag kan se en färgkombination på en keps som jag blir sugen på att plocka in i mitt arbete. Så, ja genom att vara uppmärksam på sin omgivning och veta vad jag vill göra, då kan inspirationen dyka upp lite vart som helst.

Vad använder du för olika tekniker och vad heter dessa?

Inom lera skulpterar och bygger jag mest. Jag kombinerar ofta olika leror och tycker att de är vackrast i sin ursprungliga natur. I detta samarbete är alla leror råbrända, dvs, jag har endast bränt dem men inte använt någon glasering förutom en transparent på ett mönster. Vad är dina bästa tips för att matcha dina verk? Hur får man dina verk att passa in i olika hem?

Jag försöker att inte tänka så då varje person och varje hem är unikt och har olika förutsättning- ar. Jag försöker skapa verk och gods som ska väcka varma känslor, liksom att de ska få vara framme, följa med i alla flyttar. Inte stuvas undan när trenden är över. Jag hoppas att min pas- sion för varje handgjort gods liksom överförs till personen som köper det, även om det är ett litet fat eller en skulptur.

Vad är det svåraste med det du gör?

Jag vet inte. Det är väl att försöka vara sann till det man skapar. Att inte styras allt för mycket av trender och det man ser på sociala medier. Att sitta ned i båten om man har en lugn period och istället utveckla sina egna förmågor och idéer. Att inte springa på alla bollar typ utan att hitta en trygghet i det man själv skapar. 

Jag försöker att inte tänka så då varje person och varje hem är unikt och har olika förutsättning- ar. Jag försöker skapa verk och gods som ska väcka varma känslor, liksom att de ska få vara framme, följa med i alla flyttar. Inte stuvas undan när trenden är över. Jag hoppas att min pas- sion för varje handgjort gods liksom överförs till personen som köper det, även om det är ett litet fat eller en skulptur.

Vad är det svåraste med det du gör?

Jag vet inte. Det är väl att försöka vara sann till det man skapar. Att inte styras allt för mycket av trender och det man ser på sociala medier. Att sitta ned i båten om man har en lugn period och istället utveckla sina egna förmågor och idéer. Att inte springa på alla bollar typ utan att hitta en trygghet i det man själv skapar.