People of Belarte - Viktoria Persson

MÖT INREDNINGSDESIGNERN

Viktoria Persson är från grunden en inredningsdesigner men som alltid haft stort intresse för färg och form. Efter många resor och fynd från loppmarknader runt om världen bestämde hon sig för att öppna en egen inredningsbutik. Hennes färgsprakande butik heter Vix Deco och ligger i Spinneriet i Lindome. Lokalen har vackert insläpp av ljus som träffar all glaskonst och vintage prylarna precis rätt. Vi älskar det och vår curvy tapet är som hemma i hennes butik. Vi vill med hennes kunskap och personliga erfarenheter kunna hjälpa dig hitta och säkerställa din stil i hemmet men även få upp dina ögon för vintage second hand.

Vad du har sysslat med tidigare & vad du gör nu?

Enda sen jag var en liten  har min största passion och intresse varit inredning. Hursomhelst tog det mig flera år av olika design studier och jobb inom modeindustrin för mig att äntligen inse att inredningsdesign är det jag vill göra. Efter att ha jobbat många år som inredare och fått låna mina föräldrars källare som jag fyllde med mina oändliga fynd från olika loppmarknader, blev det sedan naturligt för mig att öppna upp min egna inredningsbutik.

Vad är din största inspirationskälla?

Jag har alltid blivit inspirerad av olika färgkombinationer, mönster och former. Men också genom att upptäcka saker och ställen jag aldrig sett förut. Inspirationskällor är teatrala, drömmiga och lekfulla ställen som cirkusar, nöjesparker och hotell men även människor med kreativ atmosfär som vågar sticka ut. Och såklart att resa, speciellt till Italien.

Beskriv din inredningsstil, och har den alltid varit densamma?

Min personliga stil är väldigt blandad. Just nu är det väldigt mycket 70-80-tals italienskt influerat i kombination med de danska pastellerna. Jag antar att kärnan alltid har varit detsamma genom året, alltså det färgglada, lekfulla och det djärva. Sakerna jag köpte som liten är fortfarande några av mina personliga favoriter än idag. Jag gillar trender men jag har en tendens att bli uttråkade lätt, speciellt om det är något som blir alldeles för uttjatat och mainstream. Då brukar jag hastigt ställa om och gå vidare till var jag tror kommer vara nästa stora trend.

Hur tänker du när du inreder med färg och form?

Jag gillar mycket färg men för mycket samtidigt kan lätt skapa ett rörigt intryck. Som bas brukar jag därför välja några få, dovare färger som harmonierar med varandra. Till det lägger jag gärna lite starkare accentfärger på detaljerna och lite individuella möbler, vilket gör att inredningen sticker ut. Det är viktigt att alltid tänka igenom vad det är som vill lyftas fram och låta det ta plats. Jag föredrar att jobba mycket med runda former för att skapa en välkommen och mjuk känsla.

Hur är bästa sättet att bryta sig fri och få sin egen stil i hemmet?

Ta dig tid att verkligen tänka och analysera vad det är du verkligen gillar - färger, mönster, material, former etc. Fastna inte i det faktum att allt måste gå i samma stil. Bind istället ihop allt med ett urval av färger för att skapa harmoni. Att göra en moodboard är en mycket bra början och komma ihåg att aldrig inreda ditt hem för någon annan eller vad du tror att andra kommer att gilla, gör det alltid för dig själv!

Vad är det viktigaste du tänker på när du köper secondhand?

Det jag lärt mig under mina år på jakt är att bara köpa saker som jag verkligen älskar. Det bästa jag vet är att hitta unika föremål som jag aldrig sett förut. Mitt öga älskar att bli överraskad. Varumärke och ursprung är mindre viktigt för mig, men kvalitet är något jag värdesätter högt.

Hur ser du ditt företag utifrån ett hållbarhetsperspektiv?

Det viktigaste för mig är att få folk att inse att de inte behöver köpa allt nytt. Att istället köpa mer vintage och second hand och ta vara på det man redan har. Måla om och byt ut detaljer på det som du tycker är mindre fint. Mycket av inredningen som jag säljer gör jag om själv.

Hållbarhet är ett av kärnvärdena på belarteSTUDIO, en hörnsten i vår affärsmodell från första början. Vårt uppdrag är att vara ett hållbart företag med minimal miljöpåverkan, och det är därför vi endast printar våra tapeter vid beställning. Detta är en av många anledningar till att vi älskade att göra detta samarbete med Viktoria som främst sysslar med vintage och second hand. Hennes “vintage-retro” inredningsstil tillsammans med vår omtyckta Curvy-tapet skapade en helt underbar synergi där gammalt möter nytt på ett fantastiskt sätt.

Tillsammans med Viktoria har vi släppt två nya färger av vår bästsäljare, Curvy. En belarteICON som passar fantastiskt bra i alla miljöer och som ger varje rum det där lilla extra.


Se de nya färgerna här