People of Belarte - Emina Alivodic

Emina Alivodic är en profil inom svenskt mode, efter flera år i roller som bland annat chefsdesigner, jobbar hon idag med e-handel på Nelly.com och ansvarar för det visuella material som produceras på Nelly & NLYMAN. Hon bor tillsammans med sina två döttrar, Ingrid och Sofi i en villa i Borås. Här blandas designföremål med loppis fynd på ett lekfullt och färgstark sätt.                                                                                                 
 

När blev du intresserad av inredning? 
Det hänger ihop med mitt intresse för mode och har alltid funnits där sedan jag var barn. Jag gillar design i alla dess former och har alltid varit djupt intresserad av designikoner både i person och produkt.
 

Hur skulle du förklara din stil och hur kommer det sig att den har blivit så färgglad och lekfull?
Jag skulle säga att min stil är personlig, den är kreativ och följer inte alltid strömmen. Jag tycker om att inreda med humor och fattar ofta tycke för saker och företeelser som senare kan komma att bli större kommersiella trender.Jag tycker om att leka med färger samtidigt som jag tycker att det bör finnas en bas, för mig är det viktigt med en bas i inredningen, jag adderar element snarare än byter ut. Min stil är en blandning av 60- och 80-tal men även nutid. 

På ett sätt kan min stil nog ses som en modig eftersom att jag bryter mönster och ständigt letar nya kombinationer, men för mig känns det självklart. Jag vill prova nytt och är nyfiken. Jag väver in designföremål likväl som loppisfynd och får det att kännas naturligt och personligt. Historia i allmänhet och historian bakom loppisfynden är något som fascinerar mig.

Det var aldrig riktigt tänkt att det skulle bli såhär färgglatt och lekfullt, men jag har insett att att jag gillar färg i inredning och då framförallt starka färger som accent. Exemplevis klarblå, rött och gult. När jag klär mig är jag dock mycket mer neutral. En stil som jag hade velat tillämpa i min inredning, men min nyfikenhet och att saker ska hända snabbt gör att mitt hem är levande och i ständig förändring.                                   På vilket tycker du att tapet har varit ett komplement till ditt hem?  
-Med tapet kan man på ett enkelt sätt uppdatera sitt hem utan att behöva fylla på med saker på väggarna. Man kan på ett snabbt och enkelt sätt att skapa nya miljöer. Man kan låta tapeten dominera, likväl som komplettera precis så som jag valt att göra med tapet i mitt hem.                                                                                             

 


Varifrån får du inspiration och vad är dina bästa tips för att lyckas med att skapa ett personligt hem?
Jag hittar naturligt mycket inspiration eftersom att jag är nyfiken. Mycket kommer inifrån och jag vågar tänja på gränser. Jag inreder för att jag ska trivas i mitt hem och påverkas inte av vad andra tycker och tänker utan snarare av saker som kommer till mig. Som min soffa från Gan, dessa soffor väckte otroliga känslor i mig. Det blev som en cirkel som slöts, från det textila arv jag fått av min mamma, min resa genom skrädderiet, hantverket, modedesignen och det kommersiella mode jag jobbar med idag.