People of Belarte - Henna Kotona

Välkommen hem till Henna, en inrednings enthusiast som bor i södra Finland. Vid första anblick ser hennes hem mycket lugnt och harmoniskt ut. Men Henna avslöjar att det trots det faktiskt är ett väldigt fartfyllt hem där hon bor med sin man, deras två små pojkar och två Boston terriers. 

När jag ber Henna berätta om sitt intresse för inredning svara hon såhär: 
”Man kan aldrig gissa var livet tar en, det är vad jag har att säga om mitt jobb och mitt inredningsintresse. Under en tid i livet gick jag nästan aldrig till frisören och jag möblerade mitt hem med sådant som jag fått ifrån vänner och familj. Men se på mig nu, sedan tio år tillbaka jobbar jag som frisör och jag har ett väldigt aktiv instagramkonto fyllt av heminredning.” 


Du har ett väldigt enhetligt hem som går i många olika nyanser av beiget, kan du berätta lite om det, har du någon inrednings filosofi?

Ja mitt hem är väldigt enhetligt, men egentligen har jag en förkärlek till vintage och bohemisk stil. Jag älskar fortfarande den stilen. Numera har jag dels högmusik och mycket ljud på jobbet, dessutom har vi ett livligt hem med mycket bus och lek. Därför kände jag att jag ville göra mitt hem lugnt och harmoniskt men ändå mysigt. Jag vill dessutom bevisa att man faktiskt kan ha fina möbler medans ens barn fortfarande är små. 

Vad är dina bästa tips för någon som vill ha ett monokromt hem? Har du några do´s och dont´s när det kommer till inredning?

Eftersom att mitt hem är så pass monokromt så har jag istället valt att lägga fokus på textur. Jag har lyft in värme i form av trä och blandat in material som sten eller keramik. Jag har dessutom adderat en del svärta så att det inte känns för kalt. Det är detta som gör det, om du frågar mig, jag gillar att skapa spänning mellan olika objekt istället för att få det allt för perfekt. Jag tycker att det blir mer intressant när något är lite miss-matchat. Så mina do´s är definitivt att blanda textur och stilar kanske addera något asymmetriskt. Mina dont´s är att lägga fokus på att allt ska kännas perfekt och supermatchat även om du inreder med en strikt palett. 


Visa kollektionen

”They love dinosaurs, space and sea creatures so why not have all of them in their small kingdom”

Vad är dina bästa tips för någon som för första gången ska dekorera ett barnrum? 

Till en början hade jag faktiskt svårt att inreda barnrum, men sen blev jag mer avslappnad kring det. Jag började tänka på saker som jag älskade som barn och jag har lyssnat mycket på vad mina söner vill ha. Dom älskar dinosaurier, rymden och havsdjur så varför inte låta dem få allt detta i sitt lilla kungarike? Genom att kombinera alla dessa önskemål i en neutral färgpalett så kändes det inte allt för rörigt, bara glatt och lekfullt precis så som jag tycker att ett barnrum ska vara. 

Varifrån får du energi och inspiration?

Att dekorera mitt hem är min största hobby, det ger mig verkligen liv och energi! Jag är egenföretagare så jag kan unna mig några timmar här och var då jag stannar hemma helt själv för att bara dekorera. Då passar jag även på att ta bilder när solen är frame. Jag trivs dessutom väldigt bra med mitt jobb och mitt liv i sin helhet även om jag när jag var ung hade haft svårt att tro att det skulle bli såhär.