belarteSTUDIO x Karolina Kling

Karolina Kling är en mångsidig konstnär född i Göteborg, Sverige. Efter att ha avslutat sin kandidatexamen i design vid HDK-Valand bestämde hon sig för att följa sin kreativitet och flyttade till London. Här fann Karolina en ny värld full av möjligheter, vilket resulterade i en imponerande portfölj som spänner över olika konstformer. 

Ett av Karolinas mest karakteristiska drag i hennes arbete är det unika och färgstarka mönsterspråket. Det uttrycker en livlig och dynamisk energi som aldrig misslyckas med att fånga betraktarens uppmärksamhet och lämnar ett oförglömligt intryck.

Vad har du gjort på sistone?

Förutom mitt heltidsjobb som printchef inom H&M-organisationen har jag varit engagerad i några spännande projekt. Ett anmärkningsvärt projekt är mitt samarbete med belarteSTUDIO, där vi har arbetat med en fängslande tapetkollektion. Samtidigt har jag tagit mig an ett uppdrag att skapa en betydande målning till restaurangen på det nya hotellet Draken i Göteborg, vilket också inkluderar att skapa originalkonstverk till några av hotellrummen. Dessa projekt har gett mig möjlighet att utforska olika aspekter av konst, från väggmålningar till stora konstverk.

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag försöker förmedla min inspiration från olika kulturer och resor genom mina designs. De beskrivs ofta som ganska grafiska och djärva, men har blivit mjukare med åren. Jag försöker alltid använda mina händer och använder olika målningstekniker för att skapa min konst. Jag älskar att använda mycket färg i mina målningar och när det gäller den här kollektionen har lager av akryl och akvarell noggrant appliceras för hand, vilket påminner om de konströrelser som definierade Frankrike under 1800- och 1900-talet. Från impressionismens mjuka inslag till fauvismens djärva färger. 

Jag ville använda en variation av stilar inom mitt spektrum, från en flytande och mjuk handkänsla till mer blockig och djärv för mer effekt. Men fortfarande med mjukare brända färgtoner. Resultatet är en konstnärlig tapet med grafiska former och silhuetter som dansar en elegant dans över varje vägg.

Var får du din inspiration ifrån? 

När jag skapade tapetkollektionen Faded Memories i samarbete med belarteSTUDIO hämtade jag inspiration från den fängslande regionen i södra Frankrike, känd för sin fina konst, fantastiska arkitektur och djupa koppling till naturen. Som konstnär baserad i Göteborg har jag ställts inför utmaningen att hitta daglig inspiration i en stadsmiljö, vilket fick mig att söka kreativ näring genom resor till kulturellt rika och arkitektoniskt vackra platser. Jag blir trött på att sitta med Instagram och Pinterest, jag känner att jag verkligen behöver se och känna saker i verkligheten för maximal effekt.

Hur kom du på det här konceptet? 

Under min resa fördjupade jag mig i den vackra sommaren och den kulturella rikedomen i södra Frankrike, och besökte platser som det rosa rummet på Hotel Amour och utforskade ett brett utbud av konstverk på La Colombe Dor. Museer och gallerier spelade också en viktig roll för min inspiration.

Dessa tapetdesigns fungerar som en kanal som transporterar individer till de natursköna landskapen, charmiga gatorna och stunder av autentisk kontakt som definierar södra Frankrike. De fungerar som en canvas för personliga berättelser och ger glimtar in i en värld av inspiration och skönhet. I slutändan är den här kollektionen en glädjefylld hyllning till den universella lockelse som konst, arkitektur och natur har för oss alla.

VISA KOLLEKTIONEN

Vilka är dina tankar och drömmar för framtiden? 

Att fortsätta arbeta med mina tryck för ett brett spektrum av kunder och fortsätta att skapa och utforska nya horisonter. Jag älskar att arbeta med offentliga utrymmen, inredning, produkter och styling. Jag ser fram emot det som kommer härnäst och hoppas att konstvärlden ser fram emot de livfulla och fängslande verk som kommer att dyka upp.


LÄS STORYN BAKOM FADED MEMORIES