BelartesSTUDIO x Fanny Schultz

Möt keramikern Fanny Schultz

Vad har du gjort på sistone?

Vi genomgår för närvarande en stor övergång från Stockholm till vårt hus i landet i Sörmland, så nyligen har jag mest varit upptagen med att planera runt det. I mitt arbetsliv arbetar jag med en ny samling som kommer att släppas i början av sommaren, där jag fokuserade mer på color och detaljer men också fler verktygsvaror än jag gjorde tidigare.

När och hur blev du intresserad av lera och keramik?

Jag gick på en konstskola för länge sedan där jag lärde mig alla grunderna i keramik där ett frö antagligen sådd. Det var så spännande att materialet omvandlades från den våta leran till ett objekt som var så annorlunda än den ursprungliga formen. Processen är spännande och skapade en nyfikenhet som blev svår att stoppa. Men det var bara några år senare när jag började skulpturera och bygga i lera att jag hittade passionen, det var en teknik som passade mig. Då visste jag att det här är en kreativ form som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv. Passionen att skapa i lera etablerade sig i mig under sommaren 2018 när jag var gravid med min första dotter. Uttråkad och överhettad köpte jag en stor klump av stengodslera med mig och gick ut till vårt sommarskroft. Det var så det började.

Visa samlingen

Vad tycker du om bakgrundsbilderna, den nya samlingen och vårt samarbete?

Jag tycker att det är en mycket spännande kombination. Till att börja med hade jag svårt att föreställa mig hur det skulle vara i början av processen och var lite orolig för att det skulle känna onaturligt. Jag letar alltid efter en slags uppenbarhet när jag skapar, men jag måste säga att när jag såg testutskrifterna kände jag det motsatta - att det var två melodier som fungerade mycket bra tillsammans. Jag känner sällan det sättet om något jag själv har varit involverad i och skapat, så det känns så otroligt roligt att ha haft möjlighet att utveckla ett tapetmönster. Jag tror att de känner sig lyxiga och lekfulla där de passar in i ett hem med naturliga material som sten, massivt träföremål och mjuka naturliga tyger.

Var hittar du din inspiration?

Den svåraste frågan men också den du vanligtvis får i mitt yrke. Kort svar är att jag inte vet! Men förmodligen genom att arbeta, vågar att misslyckas och ständigt brainstorma idéer. Jag kan se en color Kombination på typ A -mössa som jag får lust att välja in mitt arbete. Så, ja, genom att vara medveten om din omgivning och typ av att veta vad du vill göra, kan inspirationen visas lite var som helst.

Vad använder du för olika tekniker och vad heter dessa?

I Clay skulptera jag och bygger mest. Jag kombinerar ofta olika leror och tycker att de är vackraste i sin ursprungliga natur. I detta samarbete är alla leror råa brända och jag har bara bränt dem utan någon glasering utom en transparent på ett mönster.

Vilka är dina bästa tips för att matcha dina verk? Hur arbetar du med olika hem?

Jag försöker att inte tänka på det. Varje person och varje hem är unikt och har olika förhållanden. Jag försöker skapa arbeten och varor som kommer att framkalla varma känslor, bitar som bör visas och beviljas, som kommer med även när du flyttar hem och varor som inte lagrar bort när trenden är över. Jag hoppas att min passion för varje handgjorda föremål överför till den person som köper den, även om det är en liten maträtt eller en skulptur.

Vad är det svåraste med vad du gör?

Kanske för att vara tro mot det du skapar. För att inte bli för mycket av trender och vad du ser på sociala medier. Att sitta ner och om du har en lugn period för att försöka utveckla dina egna förmågor och idéer. Fokusera på att hitta en känsla av säkerhet i det du skapar själv och tror på vad du gör.