Styled by - Atelier Akuko

Möt Judith, en 37-årig inredningsdesigner ursprungligen från Tyskland, nu bosatt i Brighton, Storbritannien, med sin man Timothy och son Philou. Som grundare av Akuko Atelier kombinerar Judith sin bakgrund inom psykologi med en passion för design och skapar utrymmen som främjar välbefinnande.

Berätta lite om dig själv

Hej, jag är Judith. Min barndom var en nomadisk resa som sträckte sig över hela världen. Genom att flytta runt med min familj såg jag min mammas skicklighet i att förvandla varje hus till ett hem med hjälp av våra ägodelar, färg, tapeter och hennes handgjorda gardiner. Att skapa ett hem, även tillfälligt, var oundvikligt i vår familj. Intressant nog var inredningsdesign min barndomsdröm, men mina föräldrar trodde att jag behövde en kärlek för matematik för att lyckas med det, vilket skapade en initial barriär. Snabbspola två decennier framåt, och jag befann mig i London efter att ha avslutat en masterexamen i psykologi med inriktning mot mode. Under tiden drev jag en framgångsrik online-tidning, Hajinsky, om psykologi, mode och design. Jag märkte den ovanliga praxisen i Storbritannien att investera i att göra hyrda hem känna sig som hemma. Besökare var förbluffade av våra interiörer, vilket ledde dem att söka min hjälp och markerade början på min resa som inredningsdesigner.

                                                                                   CHERUB CLOUDS

Vi kan se Contemporary Ornament i sky blue i ditt hem. Hur kan väggmålningar lyfta ett rum enligt dig?

Jag har insett att många av mina projekt sömlöst inkorporerar väggmålningar. Personligen genomförde jag ett projekt med en geometrisk väggmålning, vilket visar min praktiska approach. Dessutom samarbetade jag med en konstnär från London för att ge liv åt en väggmålning i vårt flyktingprojekt. Min designfilosofi kretsar kring att skapa rum med distinkta fokuspunkter, och jag är särskilt fascinerad av att använda konst för att definiera ett rums atmosfär, färgpalett och personlighet. Väggmålningar tjänar i grunden båda dessa syften. De skapar fokuspunkter samtidigt som de fungerar som omfattande, fördjupande konstverk.

Du använder psykologi i dina inredningsprojekt för att få fram full potential i ett utrymme. Förklara mer om detta.

Min expertis inom psykologi ligger inom kognition, och design handlar om perception – en avgörande kognitiv process. Varje designbeslut jag tar görs med förståelse för dess konsekvenser för våra sensoriska upplevelser. Denna kunskap gör det lättare att hjälpa kunder att förstå resonemanget bakom varje val. Utöver estetik använder jag mina forskningsfärdigheter för att gräva djupare i kundernas underliggande önskemål. Om en kund visar mig en trend de gillar hjälper jag dem att avslöja varför de dras till den och utforskar potentiella alternativ som kan vara mer personliga. Denna approach sträcker sig både till estetiska och funktionella preferenser och ger mig insikt i hur kunder vill leva och vad deras aspirerande livsstil är. Inredningsdesign för mig handlar om problemlösning och att skapa utrymmen som låter människor utveckla sitt fulla potential.

CHERUB CLOUDS

Du har gjort några fantastiska inredningsprojekt det senaste året, har du någon favorit och varför?


Att balansera mina kreativa och professionella strävanden med moderskapet efter att ha välkomnat min vackra son för två år sedan presenterade en helt ny uppsättning utmaningar. För att hantera detta skiftade jag mitt fokus i klientprojekt mot fjärrdesign. Även om det låter mig arbeta hemifrån är nackdelen att jag sällan får se de konkreta resultaten av mina digitala designskapelser. Lyckligtvis har jag funnit tröst i hands-on-dekoration i mitt eget hyrda hem. Navigerande i begränsningarna av en hyresbostad har jag fördjupat mig i hyresvänliga tricks och kanalisera min energi för att skapa distinkta möbler. Det kanske låter som ett försök att vinna över Belarte, men ärligt talat sticker mitt matsalsprojekt ut som min favorit. Jag förvandlade inte bara Belarte-tapeten till en fantastisk illusion av två inramade målningar ovanför vårt matbord, utan min verkliga stolthet ligger i de unikt designade matsalsstolarna som jag gav liv åt. Jag är verkligen stolt över dem.


Hur integrerar du det populära fenomenet med gör-det-själv (DIY) och omvandling av gamla föremål i ditt hem eller designprojekt, en praxis du har ägnat dig åt under en tid?


Även om många tror att jag tycker om DIY, är sanningen att jag inte är en fan - inte ens lite. Konstigt nog finner jag mig själv ständigt dragen till det. Det finns några anledningar till denna ihållande koppling. För det första har jag en djup uppskattning för unikhet. När jag ser något jag gillar överväger mitt sinne omedelbart potentiella justeringar eller ändringar. Jag strävar efter att mina ägodelar ska förmedla en berättelse och smidigt passa in i den konceptuella värld jag har föreställt mig för dem. Detta leder ofta till ett dilemma - jag kan inte alltid hitta det jag föreställer mig, vilket tvingar mig att ta saken i egna händer. Dessutom gör att ägna mig åt DIY att jag kan äga saker som annars skulle vara utanför min ekonomiska räckvidd. Även om jag strävar efter att samarbeta mer med skickliga hantverkare för att förverkliga mina idéer i år, drar jag min inneboende experimentella natur ständigt tillbaka till hands-on-experiment.


Vad är ditt ultimata drömprojekt att arbeta med?

För närvarande är jag entusiastisk över att dyka in i min lokala stad, Brighton. Medan många av mina tidigare projekt var utomlands eller i London, fascinerar mig potentialen i Brighton. Trots att det är en mycket populär kuststad i Storbritannien verkar designsfären ligga efter enligt min åsikt. I motsats till de framväxande boutique-designhotellen över Europa och Storbritannien, som erbjuder fördjupande upplevelser, är Brightons gästhus fortfarande ganska grundläggande. Jag ser fram emot att bidra till transformationen genom att omvandla och omforma åtminstone en av dessa platser.

Min passion sträcker sig också till innovativa detaljhandelskoncept. Lokala butiker kämpar för att locka kunder bort från sina skärmar. Jag tror att detaljhandeln kan omgestalta sig själv till fördjupande upplevelser som firar lokal kultur och konst, främjar förbindelser mellan likasinnade individer. Med min erfarenhet skulle jag älska att föra denna essens till Brightons oberoende detaljhandelssektor.